2014 m. birželio 20 d.

Išpažintis. V dr. M. Liuterio Mažojo Katekizmo (1529) dalis – Mokymas apie Dangaus raktus ir išpažintį


Klausytis

Kaip kiekvienas šeimos tėvas turi tai paprastai išaiškinti savo šeimynai.
M o k y m a s   a p i e   r a k t ų   g a l i ą

Kas yra raktų galia?
Raktų galia yra ypatinga dvasinė galia, kurią Kristus suteikė žemėje savo Bažnyčiai atgailaujančiųjų nuodėmėms atleisti ir neatgailaujančiųjų nuodėmėms sulaikyti tol, kol jie jų neapgailės.

Kur tai parašyta?
Taip rašo šventasis evangelistas Jonas: „Tai pasakęs, Jis kvėpė į juos ir tarė: ‘Imkite Šventąją Dvasią. Kam atleisite nuodėmes, tiems jos bus atleistos, o kam sulaikysite, sulaikytos’“ (Jn 20, 22-23).

Kokį tikėjimą įkvepia tau šie žodžiai?
Tikiu, kad Kristaus pašauktieji tarnai pagal šį dievišką paliepimą vykdo savo pareigas ir ypač tuo, kad jie atvirai nuodėmiaujančius ir neatgailaujančius nusidėjėlius atskiria nuo krikščionių Bažnyčios, o tiems, kurie apgaili savo nuodėmes ir nori pasitaisyti, atleidžia, kad tai galioja ir teisinga yra ir danguje, lyg tai būtų atlikta paties mūsų mielojo Viešpaties Jėzaus Kristaus.

M o k y m a s   a p i e   i š p a ž i n t į

Kas yra išpažintis?
Išpažintis susideda iš dviejų dalių: pirmoji, kai mes išpažįstame savo nuodėmes, ir antroji, kai mes gauname iš kunigo nuodėmių atleidimą taip, tarsi tai būtų iš paties Dievo ir ne abejojame, bet tvirtai tikime, kad mūsų nuodėmės yra taip atleidžiamos ir Dievo akivaizdoje danguje.

Kokias nuodėmes turime išpažinti?
Mes turime suvokti, kad prieš Dievą esame kalti dėl visų nuodėmių, netgi dėl tų, kurių mes patys nesuprantame – taip, kaip tai daRom e maldoje „Tėve mūsų“, tačiau kunigui turime išpažinti tik tas nuodėmes, apie kurias patys žinome ir širdyje gailimės.

Kokios tai nuodėmės?
Daryk tai pagal dešimt Dievo įsakymų, kas bebūtum – šeimos tėvas ar motina, sūnus ar duktė, šeimininkas, šeimininkė ar tarnas. Ar nebuvai klastingas, netikintis, tingus, barningas, ar neįžeidei tyčia kitą savo žodžiu ar darbu, ar nevogei, nebuvai aplaidus, nerūpestingas, ar nepakenkei kam nors?

Tr u m p a s    p a m o k y m a s   a p i e   a s m e n i n ę    i š p a ž i n t į

Kai tau reikia nuodėmių atleidimo, eik pas savo kunigą ir kalbėk taip: „Gerbiamasis kunige, aš prašau išklausyti mano išpažintį ir paskelbti man Dievo vardu nuodėmių atleidimą“. Išsakyk jam visa, kas slegia tavo širdį. Įdėmiai išklausyk, ko jis tave moko ir kaip guodžia tave Dievo žodžiu, kaip po to Dievo vardu skelbia tau nuodėmių atleidimą tokiais žodžiais: „Mūsų Viešpaties Jėzaus Kristaus vardu ir Jo paliepimu aš atleidžiu tau tavo nuodėmes vardan Tėvo, Sūnaus ir Šventosios Dvasios. Amen. Eik ramybėje!”

Krikščioniškos giesmės, 2007

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą