2023 m. lapkričio 9 d.

Martynas Chemnicas (minėjimas lapkričio 9 d.)

Su liuteronišku rožiniu (skaityti čia)

Martynas Chemnicas (Martin Chemnitz)
1522 11 09 – 1586 04 08

Video pamokėlę "Trys Martynai" žiūrėkite ČIA

Šis autorius laikomas svarbiausiu liuteronų teologas po Martyno Liuterio, net vadinamas „liuteroniškosios teologijos kunigaikščiu. M. Chemnicas – pagrindinis „Santarvės formulės“ (1577) autorius, vedęs į liuteronų vienybės atkūrimą.


Sakoma, jei ne šis,
antrasis”, Martynas, tai nebūtų išlikęs ir Martynas Liuteris. Tiksliau – didžiojo reformatoriaus mokymas, kviečiantis atgal prie Evangelijos.

Martynas Chemnicas gimė Brandenburge. Gavo pradinį išsilavinimą, tada mokėsi audėjo amato. Sulaukęs dvidešimties, tapo studentu. Išsekus lėšoms, mokytojavo.

1545 m. nuvyko į Vitenbergą, ten klausėsi ir Liuterio, ir Melanchtono paskaitų.

1548 m. baigė studijas Karaliaučiuje ir dirbo bibliotekininku. Turėdamas galimybę naudotis viena puikiausių tų laikų bibliotekų, daug skaitė įvairiomis temomis. Nagrinėjo Šventąjį Raštą originalo kalbomis, gilinosi į Bažnyčios tėvus. Susipažinęs su teologinėmis savo laikmečio kontroversijomis, padarė išvadą, kad liuteroniškoji pozicija turi tvirtą biblinį ir istorinį pagrindą.

1554 11 25 Martynas Chemnicas įšventintas kunigu. 1567 tapo superintendentu, buvo juo iki mirties.

Buvęs taikingo būdo, enciklopedinio proto ir nuolankiai klusnus Šventajam Raštui, tad tapo vienu iš vedančiųjų teologų sumaišties metu po Liuterio mirties. Martynas Chemnicas laikomas normatyvinės liuteronų teologijos tėvu.


ENCHIRIDIONAS lietuvių kalba: rasite ČIA

Pgl. William Weedon. Celebrating The Saints
Paskelbta 2021 11 09. Atnaujinta 2023 11 09.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą